Citytrip Boedapest

Citytrip Boedapest

Ik ben deze zomer met een vriendin op citytrip geweest naar Boedapest en heb jullie een blog beloofd over deze mooie stad! Het was voor mij de eerste keer Hongarije en ben ontzettend verrast. Iedereen was vol lof over deze stad en dat kan ik nu nogmaals beamen. De hoofdstad van Hongarije is een samensmelting van Boeda en Pest. De Donau rivier loopt dwars door de stad en zorgt ervoor dat er veel te ontdekken valt. Benieuwd naar mijn tips? Lees hieronder verder!

Budapest Ville Bed & Breakfast

We verbleven 3 nachten en 4 dagen in deze onbemande B&B in een rustigere buurt in Boedapest. Deze lag ongeveer een 15 à 20 minuutjes wandelen van het centrum. Op voorhand kregen we via mail de code van de ingangspoort en van de ingang van de bed & breakfast. De kamer was zeer netjes en elke ochtend vulden ze de minibar aan met allerlei lekkers voor ’s morgens. De ingang van deze B&B was zeer mooi zoals je kan zien op de foto hierboven.

8x doen in Boedapest

In augustus vloog ik met een vriendin van Charleroi naar Boedapest. Het was daar elke dag rond de 30 graden en eigenlijk net iets te warm om te citytrippen, maar we hebben ervan genoten. Boedapest is een van de weinige grote steden waar én veel bezienswaardigheden zijn én waar er toch een fijn ontspannen sfeertje hangt. Deze stad is ondanks de samenvoeging nog steeds een stad van twee delen. Aan de ene kant van de rivier vind je Boeda, het deel met de bezienswaardigheden en de Gellért berg. De andere kant is Pest, waar de meeste mensen wonen, waar je kan winkelen en waar veel restaurants zijn. In Boedapest vind je vooral oude en historische gebouwen.

1. Beklim de Gellértberg

Stadsdeel Boeda is het rustigste deel van de stad. Hier domineren de Burchtwijk en de Gellértberg het beeld van de stad. De Gellértberg beklimmen we direct de eerste dag en ik op teenslippers – met bijna driehonderd hoogtemeters en dertig graden – best een klim, genieten we vooral van het uitzicht en trakteerden we onszelfs op een ijsje. Door de stad van bovenaf te bekijken kun je ook meteen zien hoe de stad in 2 gedeeld is. Dit is de enige plek waar je zo’n formidabel uitzicht over beide stadsdelen kunt zien en daardoor is het de klim meer dan waard. Ben je niet zo’n wandelaar? Er gaan ook toeristenbussen naar boven. Hierna dalen we af en genieten we in één van de badhuizen in Boedapest.

2. Bezoek een badhuis

We hebben heel veel gewandeld, heuvels beklommen, lange straten bewandeld en honderden traptreden gezien. Aangezien het 30 graden was hebben we afkoeling gezocht in één van de hongaarse badhuizen in Boedapest. De badhuizen behoren tot een jarenlange traditie in Boedapest. Veel Hongaren duiken ‘s avonds na hun werk ter ontspanning nog even het badhuis in. De badhuizen bestaan uit verschilde baden, meestal zijn deze warm, en het water bevat een hoog concentraat aan mineralen wat gezond zou zijn. Zelf bezochten wij het Gellért bad. Niet het grootste badhuis in Boedapest, maar wel de gezelligste en mooiste.

3. Ontdek het prachtige Boeda

Wij hadden het boekje 100% Boedapest mee en zo hebben we de burcht van Boeda, het kasteelcomplex Budavári Palota (het grootste bouwwerk van Hongarije), het historisch museum van Boedapest, het Sándorpaleis, Paradeplein, een burchttheater, de oranje Matthiaskerk & het Vissersbastion gezien. Allemaal prachtige gebouwen in Boeda. Vanaf Boeda zien we ook het indrukwekkende parlementsgebouw.

4. Bekijk het mooie Vissersbastion

Aan de heuvel in Boeda, vlak achter de Matthiaskerk staat het prachtige Vissersbastion. Er zijn weinig plekken in Boedapest die zo’n mooi uitzicht hebben over de stad en de Donau (op de Gellértberg na). Het monument bestaat uit trappen die door elkaar alle kanten op gaan en puntige torentjes die een sprookjes uitstraling hebben. De koepels op het vissersbastion zijn geïnspireerd op de koepeltenten van het nomadenvolk dat Hongarije in 896 in bezit nam.

5. Eten en winkelen in het bruisende Pest

In Pest is veel te ontdekken. Grote en luxe winkelstraten, restaurants, stadsparken en het grootste badhuis bijvoorbeeld. Waar wij hebben gegeten en zeker ook aanraders vinden zijn; ‘las vegans’ bij Karavàn. (een plek waar verschillende kraampjes gezellig bij elkaar staan!) slow foodiez (voor de vegan lovers onder ons! superlekker!), een heerlijk, mooi ijsje eten in de vorm van een roos bij Gelarto Rosa,…

6. Relax op Margit-sziget-eiland

Ben je net als ik in de zomer in Boedapest? Dan kun je ook zeker naar het Margit-sziget-eiland gaan. Dit eiland in de Donau is een groots stadspark (waar elk jaar het festival gehouden wordt) en er is ook openlucht zwembad. Je betaald een paar euro en hebt meerdere baden tot je beschikbaar. Bovendien kun je lekker op het gras ontspannen! Op het eiland vind je verder restaurantjes, mooie fonteinen, speelvelden en tuinen.

7. Sta stil bij het Schoenenmonument op de Donaukade

Nabij het Hongaarse parlementsgebouw staan langs de Donaukade een zestig paar schoenen naar het water. De schoenen vormen een monument ter nagedachtenis aan de Joden en de Roma die hier aan het einde van de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Ze werden gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Daarna werden ze letterlijk de rivier in geschoten. Het monument maakt veel indruk, een plek om even bij stil te staan.

8. Bezoek het gezellige stadje Szentendre

Als je tijd genoeg hebt zou ik zeker een ticketje kopen naar het gezellige stadje Szentendre. Een klein dorpje waar lampenkappen en paraplu’s boven je hoofd hangen in de kleine smalle straatjes. En wanneer je daar bent eet dan ook het bekende hongaarse specialiteit, LANGOS! Dit is een platgeslagen oliebol met zure room, kaas en knoflooksaus. De beste verkopen ze in een smal steegje op het pleintje midden in het dorp. Wandel naar boven en daar vind je een kraampje met 2 banken waar je deze specialiteit kan verorberen.

_______________________

Ik hoop dat ik hiermee jullie warm heb kunnen maken om deze prachtige stad eens te gaan bezoeken!

    Sanne

Push the button and follow me! Thanks Sanne x

%d bloggers liken dit: